fbpx

Teknisk SEO: Den komplette guide til teknisk seo analyse

af | aug 27, 2019

Teknisk SEO er en del af enhver SEO kampagne.

Det går ud på, at sørge for, at din hjemmesides fundament er i orden.

Dette indebærer faktorer såsom indlæsningshastighed, indeksering, Schema Markup og endnu flere.

Det handler om alt det bag siden – så lad os komme igang.

Når jeg laver teknisk analyse, bruger jeg altid vores eget værktøj – download det nu, så du er sikker på, at din hjemmeside er i tip top stand. 

Skal vi sende vores analyse værktøj, som vi selv bruger til Teknisk SEO?

Hvad er teknisk SEO?

Teknisk SEO går ud på at fikse alt det, der er bag om siden. Det betyder koden, indeksering og meget mere – men inden vi går ind i det specifikke, så lad os snakke om, hvad det overordnet går ud på.

Teknisk SEO handler om at optimere hjemmesider i forhold til søgemaskinerne. Hvor andre dele af SEO går ud på at sørge for, at brugeren har en god oplevelse (fx indholdet), så handler teknisk SEO om at sikre sig, at Google er tilfreds med, hvordan din side performer. Det handler samtidig om at sørge for, at Google forstår, hvad der foregår på din hjemmeside, samt fortælle Google hvilket indhold du har.

Ved at optimere alt det tekniske, sørger du for, at din hjemmeside har et godt fundament. Hvis den tekniske del af hjemmesiden er helt til rotterne, så kan det have alvorlige konsekvenser for rangeringer og trafikken til hjemmesiden.

Nogle dele af teknisk SEO kræver en smule kode evner – har du problemer med det, så sørg for at få noget hjælp. Et forkert skridt inde i din backend (det er her du har alle filerne til din hjemmeside) kan gøre at din hjemmeside ikke fungerer.

Nu hvor du i grove træk ved hvad det går ud på, så lad os dykke lidt dybere ned i de specifikke emner.

Fundamentet

Det første vi skal kigge på er fundamentet – altså, det grundlæggende tekniske SEO. Denne del er ikke bestemt svær, men det er nogle ting, der bare skal være i orden. Dog bliver de glemt fra tid til anden, så det er noget vi vil tjekke.

Din hjemmeside redirecter til den rigtige version

Det allerførste som man skal sørge for, når man publicerer en hjemmeside, er, at man altid videresender besøgende til den samme version. Der er i bund og grund altid 4 versioner af en hjemmeside:

 • http://domæne.dk (usikker side uden www.)
 • http://www.domæne.dk (usikker side med www.)
 • https://domæne.dk (sikker side uden www.)
 • https://www.domæne.dk (sikker side med www.)

Du skal ALTID sørge for, at alle dine sider på din hjemmeside har “s’et” med efter “http”. Hvis ikke du har det, så er siden ikke sikker – og det er et stort no-go. For at gøre siden sikker skal du have et SSL-certifikat. Det har de fleste hjemmesider, og det er også tit noget man automatisk får med hos sit hosting selskab.

Robots.txt

Robots.txt er den første fil, som søgemaskiner ligesom Google går ind på. Det er en fil, der fortæller søgemaskiner, hvilke sider der må crawles (crawling betyder at søgemaskinerne besøger dine sider). Endnu vigtigere, så fortæller filen hvilke sider der IKKE må crawles. Det kan være sider såsom accountsider, admin sider eller andet.

Du skal huske at indsætte dit XML sitemap i din robots.txt fil. På den måde får du fortalt med det samme, hvilke sider du har på din hjemmeside.

XML og HTML Sitemap

Sitemaps er også vigtige. Et sitemap er oversat til dansk et “sidekort”. Det er altså en måde at finde rundt på på hjemmesiden. Man skal gerne have to forskellige sitemaps. Et XML og et HTML. Forskellen på de to er deres formål.

Et XML sitemap er lavet til søgemaskiner, så de hurtigt kan få en oversigt over hjemmesiden. Så er man sikker på, at de crawler alle sider. Dette skal du huske at sende in til Google via Google Search Console.

Et HTML sitemap er til brugere. Det er derfor vigtigt, at denne er overskuelig, så det nemt kan bruges. På den måde kan besøgende på din side hurtigt finde rundt. Har du WordPress, kan du nemt oprette et HTML sitemap, med det plugin der hedder “Simple WP sitemap”.

Favicon

Et favicon er det lille billede, som en hjemmeside har oppe i fanerne. Det tilføjer noget effekt til brugeroplevelsen, og det er derfor noget man bare skal have.

SSL certifikat

Som jeg fik nævnt tidligere, så er det vigtigt, at din hjemmeside er sikker. Det sørger du for, ved at anskaffe dig et SSL certifikat. Er din hjemmeside sikker, så vil der i alle webadresserne stå “Https” og ikke “http”. Prøv at tjekke alle dine sider igennem (det gøres nemt med et crawling værktøj såsom Screaming Frog), og tjek om der er usikre sider.

Indlæsningshastighed

Indlæsningshastigheden er blevet vigtigere og vigtigere gennem årene. Det er noget der skal være styr på, ellers kan det gå ud over både trafik, rangeringer og salg. Din hjemmesides indlæsningstid er nemlig ikke kun en faktor i Googles algoritme, men det er også noget der skader brugeroplevelsen.

Hvis din hjemmeside bruger mere end 3 sekunder, så viser undersøgelser, at du kan miste op til 25% af din trafik. Der er fordi folk ikke gider at vente.

Der er mange ting man kan gøre, for at fikse indlæsningshastigheden. Det er alt lige fra at komprimere billeder til at benytte sig af browser caching. Til gengæld er der også mange guides på nettet om, hvordan man løser de forskellige problemer. Jeg vil til gengæld fortælle dig, hvordan du finder problemerne.

Værktøjer

For at finde ud af, hvad du kan gøre for at øge hastigheden, kan du bruge en række forskellige værktøjer. Det første jeg vil anbefale hedder “GTMetrix”. Herinde kan du indtaste din webadresse, hvorefter værktøjet går i gang med at analysere din hjemmeside. Når værktøjet er færdig, får du en fin liste med problemer, der skal fikses.

Du får også en score baseret på to forskellige paramtre (se billedet herunder).

 

Det andet værktøj du kan bruge er Googles eget. Det hedder Google Pagespeed Insights. Det fungerer på præcis samme måde. Du indtaster din hjemmeside, hvorefter du får en liste med ting, der skal fikses.

  De typiske fejl jeg ser er:

  • Forkert skalerede billeder
  • Billeder er ikke er komprimeret
  • Ingen/forkert brug af browser caching
  • Mangel på Gzip komprimering
  • Mangel på JavaScript og CSS minificering

  Vil du have flere kunder gennem Google?

  Schema Markup & OG Data

  Schema Markup, også kaldet struktureret data, er kode, som man sætter ind i “head” delen af sine sider (altså mellem de to tags <head> og </head>. Den første betyder header start, den anden betyder header slut).

  Struktureret data er kode, der hjælper Google med at forstå, hvad en side handler om. Man kan nemlig bruge Schema Markup til at fortælle Google, hvad ens telefonnummer er, mail, adresse – ja endda hvad man hedder. På denne måde kan man bedre hjælpe Google på vej, til at vise de rigtige oplysninger i søgeresultaterne.

  Ja, Google bruger nemlig Schema Markup, til at lave det der hedder “rich snippets”. Rich snippets, er modificerede søgeresultater, der fx har links eller stjerner under sig.

  Herunder har jeg eksempelvis søgt på “revisor københavn“, hvor vi kan se at Krak.dk har stjerner under deres snippet (søgeresultaterne kaldes individuelt “snippets”). Det er iøjenfaldende og derfor super godt til at få flere klik.

  Man kan også bruge struktureret data til at vise Google, hvilken slags tekst man har skrevet, samt hvad den handler om. På denne måde kan man endda få det der hedder “featured snippets”. Disse bliver også kaldt position 0. Det er nemlig et uddrag af din tekst, der bliver vist over alle de andre søgeresultater – og du behøver ikke ligge nr. 1 for at få en featured snippet.

  Det kan du se et eksempel på her, hvor vores side egentlig ligger nr. 1, men Wikipedia har fået position 0.

   Det vigtigste strukturerede data du kan tilføje til din hjemmeside er Organization/Local Business, Agreggate Rating og Breadcrumb Markup.

  Organization/Local Business Markup
  Dette er en enten eller. Enten tilføjer du Organization Markup eller Local Business Markup. Organization Markup viser over for Google, at din virksomhed er en Organization – altså på nationalt/internationalt plan. Local Business viser Google, at din virksomhed er en lokal virksomhed, og altså har en fysisk adresse, hvor kunder kan komme ned og købe noget. På denne måde kan du nemt fortælle Google oplysninger om virksomheden, såsom telefon, mail, sprog osv.

  Agreggate Rating
  Med denne slags strukturerede data, kan du vise Google hvor mange anmeldelser og stjerne du har. Husk at du også skal vise på siden, at du har disse anmeldelser og stjerner!
  Når du har lagt dette ind, så vil Google kunne vise disse stjerner i søgeresultaterne. Det gælder både for selve virksomheden, men også hvis man har anmeldelser på sine produkter.

  Breadcrumb Markup
  Breadcrumb markup kommer fra Hans og Grete, der lagde brødkrummer i skoven for at kunne finde hjem. Breadcrumbs er nemlig en “sti”, der viser hvordan brugeren er komme hen på den pågældende side. Lad os sige man befinder sig på en produktside. Så vil stien hedde:

  Forside > Kategoriside > Produkt

  Det vil Google også vise i søgeresultaterne (se nedenfor), hvilket giver det er meget pænere look, og det giver samtidig en bedre brugeroplevelse, da det vil være nemmere for brugeren af se, hvilken kategori produktet kommer fra. Det gælder selvfølgelig også blogindlæg og andre sider. 

  Hvis du vil teste din side for struktureret data, for enten at se om du har det på siden, eller om det er sat korrekt op, så kan du bruge Googles eget værktøj til dette: Structured Data Testing Tool.

  For skabeloner til Schema Markup så besøg: JsonLD.com.

  Indeksering

  Når din hjemmeside bliver vist i søgemaskiner, så er det fordi, at din hjemmeside er blevet crawlet og indekseret. Man skal derfor sørge for, at det er de rigtige sider der bliver crawlet samt vist i søgemaskinerne. Hvis du har udgåede sider på din hjemmeside, der bliver vist af søgemaskinerne, kan de trække resten af dine sider ned. Derfor er det vigtigt, at ens hjemmeside indekseres korrekt. Det kan man sikre sig på følgende måder.

  Find ud af hvilke af dine sider giver værdi

  Hvis du har mange sider der ikke giver værdi, enten fordi de ikke får klik, fordi indholdet er for dårlig kvalitet eller bare fordi det ikke er relevant mere, så kan det være en rigtig god ide at fjerne sider, eller i hvert fald sørge for, at de ikke bliver indekseret.

  For at finde ud af, hvilke af dine sider der aldrig får klik, kan du gå ind i Google Search Console. Her kan du under “effektivitet” se, hvilke sider der får klik, eksponeringer samt deres CTR og position. Hvis du ændrer tidshorisonten til 12 måneder, får du et godt overblik over, hvilke sider der performer godt i det lange løb.

  Brug robots.txt hvis du har en gruppe af sider

  Hvis du har mange sider der befinder sig i den samme “gruppe”, fx en kategori eller en blog kategori, så kan du bruge robots.txt til at fjerne siderne fra søgeresultaterne.

  Robots.txt er, som sagt før, en fil, der fortæller søgemaskiner, hvilke sider der skal crawles. Hvis man inde i denne fil fortæller søgemaskinerne, at de ikke skal crawle en side, så lader de være. Dette er derfor også en nem løsning, hvis man har en klynge af sider, der tilhører samme gruppe (fx /kategori).

  Påfør en 410 kode for at fjerne siden helt

  Har du en side, der er blevet slettet, enten fordi den ikke er relvant eller fordi et produkt er udgået, så skal du huske at påføre 410 koden.

  410 koden er en kode, der fortæller søgemaskiner at siden ikke eksisterer mere. Så bliver siden fjernet fra indekset, og dermed også fra søgeresultaterne.

  Brug “noindex” tag

  Har du en enkelt side der ikke skal vises i søgeresultaterne, så kan du tilføje et såkaldt “noindex” tag. På denne måde fortæller du søgemaskiner, at denne side ikke skal indekseres.

  For en guide til dette kan du læse Googles egen her. Noindex tagget ser således ud:

  <meta name="robots" content="noindex,nofollow"/>

  Hjemmesidens opbygning

  Hjemmesidens opbygning er vigtig for at fortælle søgemaskiner, hvilke sider der hører sammen, og hvordan de hører sammen. Her er kort om nogle af de vigtige parametre.

  Broken links

  Broken links er links, der ikke fører nogen steder hen – altså til en tom side. Hvis man har broken links på sin hjemmeside, skal man skynde sig at få det fikset. Det både påvirker brugeroplevelsen og det kan endda være, at man mister kunder på det. Dette ses især hos hjemmesider der tit lukker sider ned, da man herefter glemmer at rette links.

  Orphan pages

  En orphan page er en side, som man ikke kan klikke sig ind på – den er altså blevet forladt. Disse sider skal enten lukkes ned, eller man skal lave et link til den (medmindre det er meningen at man ikke skal kunne finde den). Hvis det er en side der skal give værdi til brugeren, så er det spild af plads og arbejde, hvis den ikke bliver brugt.

   Redirect chains

  Når man ændrer en URL eller lukker en side, er det vigtigt at videresende brugere, så de stadig kommer frem til noget indhold der kan give dem værdi. Problemer er bare, at man nogle gange kommer til at gøre dette flere gange. Dette vil skabe kæder af videresendelser – det gør både oplevelsen og siden langsommere, så dette skal undgås. Ændrer jeg eksempelvis en side 2 gange, og videresender forkert, vil de se sådan ud:

  eksempelside.dk/1 -> eksempelside.dk/2 -> eksempelside.dk/3

  Gøres det derimod rigtigt ser det således ud:

  eksempelside.dk/1 -> eksempelside.dk/3
  eksempelside.dk/2 -> eksempelside.dk/3

  På denne måde kan man undgå kæder.

  Struktur

  Man skal tænkte over sidens struktur, altså hvilke over- og underkategorier man gør brug af. Ved at samle alle de sider og oplæg der omhandler det samme, kan man opnå en stærkere emnerelevans. Dette vil gøre det nemmere for dig at rangere.

   Intern linking

  Intern linking går ud på at lave links mellem dine sider. Når du linker internt er det vigtigt, at du kun linker til sider, med samme overemne. På den måde kan du, sammen med en god struktur, opnå endnu stærkere sider og emnerelevans. På illustrationen herunder kan du se, hvordan siderne skal linkes sammen. Hver farve repræsenterer et nyt emne. Her vil du så have en “hovedside”, der linkes sammen med alle undersiderne.

  CTR optimering

  CTR står for “Click-Trough Rate”. Din CTR er et tal, der fortæller dig, hvor stor en procentdel af folk der klikker sig igennem til din side, ift. hvor mange der ser linket i søgeresultaterne. Hvis 100 mennesker ser din hjemmeside i søgeresultaterne, men kun 2 trykker på linket, så vil din CTR være 2%. Du kan tjekke din CTR i Google Search Console under “effektivitet”.

  CTR optimering går altså ud på, at prøve at få procentdelen af mennesker til at klikke sig videre på sin hjemmeside. Lad os antage at du har 10.000 eksponeringer hver måned, og du får din CTR op fra 1% til 2%, så får du altså lige pludselig 200 klik i stedet for 100.

  Lad os se på, hvordan man gør.

  Title Tags og Meta Beskrivelser

  CTR optimering foregår på den måde, at man laver sine egne title tags og meta beskrivelser til søgeresultaterne. En sides title tag er det, der står med stor, blå skrift, og meta beskrivelsen er det, der står med grå nedenunder linket.

  Når vi snakker om teknisk optimering ift. CTR, så handler det mest om at sørge for, at man har udfyldt alle disse. Hvis man har skrevet sine egne, vil disse blive vist i søgeresultaterne, i stedet for at Google selv genererer disse (det er dog ikke altid, da Google nogle gange vælger IKKE at bruge det title tag og den meta beskrivelse man selv har skrevet – der er ingen garanti).

  Du skal altså sørge for, at alle dine sider har begge dele. Det handler om at skrive en titel der fanger folks opmærksomhed, samt fortæller kort om, hvad det er de kan finde på siden. Det samme gælder meta beskrivelsen, den er blot længere, så man kan gå lidt mere i dybden.

  Den optimale længde for et title tag er mellem 50-60 tegn, da dette er så meget som Google viser. Meta beskrivelsen må som sagt være lidt længere, hvilket svarer til et maksimum på 160 tegn.

  Google Analytics og Search Console

  En teknisk analyse indeholder også at tjekke op på, om man har sine data værktøjer ordentligt sat op. Hvis din Google Analytics og Google Search Console konti er sat op forkert, kan du ikke se hvordan folk finder din hjemmeside, hvordan dine KPI’er klarer sig, hvilke sider der performer bedst og meget mere. Derfor er data vigtigt – så du ved hvad du gør godt, og hvad du skal gøre bedre på din hjemmeside.

  Tjek derfor din Analytics og Google Search Console for:

  • Om det er den rigtige webadresse du har sat ind
  • At den tracker alting
  • At dine mål er sat korrekt op

  Skaber din hjemmeside værdi?

  Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.