fbpx

Hvordan laver man en god søgeordsanalyse?

af | dec 11, 2019

Når man skal skrive SEO tekster, er det første man skal vide, hvad teksten skal handle om.

Med en ordentlig søgeordsanalyse kan du sikre dig, at du kommer rundt om alle emnerne, som folk søger efter på Google.

En søgeordsanalyse sørger altså for, at du får det maksimale ud af dine blogindlæg, kategoritekster og resten af teksterne på din hjemmeside.

Søgeordsplanlægning

Det er vigtigt, at man er forberedt til at lave en gennemarbejdet søgeordsanalyse. Det nytter ikke noget, at man blot sætter sig ned med en ide og begynder på skriveriet – du bliver nødt til at vide, hvad folk søger efter først. Herefter kan du begynde at skrive. Det betyder ikke, at din ide behøver at ændre sig. Det betyder bare, at du skal have nogle bestemte søgeord i tankerne mens du skriver. Du kan derfor med fordel sætte dig med et excel ark eller word dokument og skrive dine idéer ned først. Det kan være:

 • Hvad er tekstens overordnede emne?
 • Hvilke spørgsmål vil du gerne besvare?
 • Hvad er din målgruppe?
 • Hvad vil din målgruppe opnå ved at læse din tekst?
 • Hvordan kan du BEDST muligt løse læserens problem, så din tekst er den sidste tekst, de behøver at læse, før de har løst problemet?

På denne måde sikre du dig, at du er forberedt til at skrive teksten, og du har en overordnet ide om, hvordan teksten skal opbygges. 

Når du har besvaret spørgsmålene, skal du bruge en søgeordsanalyse til at finde ud af, hvilke søgeord der vil passe bedst til din tekst, samt om de spørgsmål, emner og problemer du har tænkt dig at skrive om, passer til din læsers formål med søgningen. Herefter kan du fintune din planlægning, så du er sikker på, at din tekst bliver den bedste.

Søgeordsværktøjer

For at foretage en søgeordsanalyse skal du bruge nogle værktøjer. Dette er for at identificere søgeord og deres potentiale. Vi anbefaler følgende værktøjer.

Ahrefs (Betalt værktøj)

Ahrefs er et af de førende værktøjer på markedet, både når det kommer til søgeordsanalyse, men også når det kommer til rank tracking, link tracking, sammenligning af domæner, identificering af konkurrenter og meget, meget mere.

Med Ahrefs kan du virkelig gå i dybden med din SEO kampagne, og det er et værktøj som vi selv bruger hos Snippet SEO. Skal man kun benytte Ahrefs til søgeordsanalyse kan prisen være en smule pebret, alt afhængigt af, hvor mange søgeordsanalyser du laver om måneden.

Hvordan det virker

I Ahrefs kan du finde funktionen “Keyword Explorer”. Her kan du taste et søgeord ind, hvorefter værktøjet vil give dig en række værdier:

 • Volumen (antal månedlige søgninger på givent søgeord)
 • Keyword Difficulty (sværhedsgraden af søgeordet, hvis du skal på side 1)
 • Clicks (antal faktiske klik i søgeresultaterne)
 • CPC (hvad vil det koste dig at få et klik, hvis du skulle betale gennem Google Ads)

Disse værdier kan give dig en ide om potentialet, som søgeordet har. Er det opnåeligt for dig, at komme på side 1? Vil det give mening af skrive en tekst på dette søgeord? Det er spørgsmål, som du vi kunne besvare vha. disse værdier.

Ahrefs vil også give dig forslag på andre søgeord, som du kan målrette dig. Dette kan du bruge som ideer til underrubrikker og emner, der ville være gode at dække i din tekst. 

Sidst, men ikke mindst, vil de give dig et overblik over de domæner, der allerede rangerer på Google for dit søgeord. Her vil du nemt og hurtigt kunne se det antal links dine konkurrenter har til de relevante sider, hvilke andre søgeord de rangerer for på den side (også en god måde at finde sekundære søgeord på), og hvad deres domæne rating er, altså hvor stærkt deres domæne er. På denne måde kan du også nemt sammenligne dit domæne til deres, for at finde ud af om du ville have en chance på side 1.

Answer the Public (Gratis værktøj)

Answer the Public er et gratis værktøj, der er super godt, hvis man skal have noget inspiration. Her kan du indtaste et søgeord, hvorefter værktøjet vil give dig en masse emner og spørgsmål som folk søger efter. Så kan man nemt og hurtigt finde en række emner, som man gerne vil skrive om. Gider man ikke at gå så meget i dybden med volumen eller sværhedsgrad, men er super godt, hvis man er løbet tør for ideer til sin tekst.

Hvordan det virker

Værktøjet er super simpelt og dermed meget nemt at bruge. Man indtaster et søgeord (SEO, for eksempel), hvorefter du får en meget lang oversigt over søgeord og søgefraser som man kan skrive om. Dette er opdelt i kategorier som: spørgsmål, sammenligninger, alfabetisk rækkefølge osv.

Der er også flere værktøjer, der kan hjælpe dig med at finde søgeord. Dette kan være Ubersuggest (gratis), Google Keyword Planner (gratis) eller et helt andet værktøj.

Identificer hovedsøgeord

Alle dine sider skal have ET søgeord, der er dit “target keyword” – altså det søgeord, du aller helst vil rangere på. Dit target keyword skal være det søgeord, hvor du har mest at hente – det er også tit det søgeord med mest volumen, og det søgeord, der er mest konkurrence om. Det er dette søgeord, du skal optimere teksten efter.

Dit target keyword skal matche din målgruppes formål med søgningen for dette søgeord. altså din målgruppes “search intent”.

Hvad er søgeintentionen?

Der er forskellige formål ved en Google søgning. Disse skifter alt afhængigt af, hvad folk vil opnå med deres søgning. Vi fokuserer på 3 forskellige: at købe, at finde information og at researche. Lad os tage et kig på forskellene.

Til formål at købe: den søgende leder efter et produkt eller en service, og de er klar til at købe. Enten er det fordi de har et problem, eller fordi de vil forkæle sig selv, men det betyder egentlig ikke så meget – det der betyder noget er, at de vil bruge penge. Når denne søgning sker, kommer der også tit en produkt slider frem, som den på billedet, så den potentielle køber bliver ramt med produkter med det samme.

Til formål at finde information: din målgruppe vil finde information om et emne. Det kan være, at de skal bruge det til en opgave, måske de vil vide noget om vejret eller noget helt andet. Der bliver søgt efter information, fordi de har brug for viden. Ved denne slags søgning ser man tit en “featured Snippet”. Dette er også kaldt for “position 0”, da den ligger over alt andet. Det er i bund og grund en kort svar på ens spørgsmål.

Til formål at researche: Den sidste form for søgeintention er research. Her er brugeren klar til at købe i nærmeste fremtid, men ikke helt endnu – de har nemlig ikke besluttet sig for, hvilket mærke eller hvilken vare, de egentlig har brug for. Det er her brugeren finder ud af det. På denne slags søgninger ser man tit anmeldelser af forskellige mærker, forskellige produkter der bliver sammenlignet eller andet i form af video eller blogindlæg.

Sørg for, at din tekst og din side passer til søgeintentionen bag søgeordet – hvis disse ikke matcher, kommer du aldrig til at få noget ud af teksten

Brug Googles forslag

Er du i tvivl om, hvad du skal skrive om, og hvad dine underrubrikker skal være? Så kan Google komme dig til undsætning.

Når man søger på Google, kommer de altid frem med nogle forslag til relaterede emner. Dette kan du bruge til din fordel. Ved at inkorporere nogle af disse forslag i dine tekster, kan du sørge for, at din tekst rent faktisk er relevant hele vejen igennem. Brug også disse forslag som forslag til nye tekster. Skriver du mange tekster inden for et område, vil Google nemlig kunne se, at du er super relevant inden for denne kategori/branche – og på denne måde, vil du have nemmere ved at rangere for emnerelevante søgeord.

Det er dog ikke kun når man er i gang med at skrive sin søgning ind i Googles søgebar, at de kommer med forslag. Går du ned i bunden af Google, efter du har lavet din søgning, vil du finde “relaterede søgninger” afdelingen. Her kan du nemt se 6-10 søgninger, der er relaterede til den søgning du lige har lavet. Det vil sige, at folk der søger efter eksempelvis “SEO”, også søger efter “SEO betyder” og “SEO guide”. På denne måde kan man optimere sine tekster og inkorporere disse vendinger i sine tekster.

Implementer dine søgeord

Når du har fundet en liste med søgeord, som din tekst skal rangere for, så er det tid til at implementere dem. Det skal du gøre en række steder, for at opnå maksimal effekt. Først og fremmest skal du altid huske, når du skriver din tekst, ikke bare at fylde teksten med dit target keyword. Din tekst skal lyde naturligt, ikke som noget pladder, hvor du skriver “skohorn” 40 gange på 10 linjer. Når det så er sagt, så skal dit target keyword indsættes følgende steder:

 • Title Tag: Et af de vigtigste steder, du kan indsætte dit søgeord, er i dit title tag. Her skal du have dit target keyword, og du må gerne sætte det helt forrest, hvis det selvfølgelig er muligt.
 • URL’en: Hav også dit søgeord i din URL – dette er en væsentlig del af implementering.
 • Meta beskrivelsen: Ved at indsætte dit target keyword i meta beskrivelsen, opnår du ikke noget direkte SEO effekt. Google kigger ikke på de ord der er i meta beskrivelsen og tilskriver dem værdi, men de gør noget andet. De fremhæver nemlig ord, so brugerne søger efter, hvis de bliver nævnt. Det vil sige, at hvis nogen søger på “SEO”, så vil du kunne se det stå med fed i meta beskrivelsen.
 • H1: H1, også kalder rubrikken, er endnu et vigtigt sted at have dit søgeord. Her betyder det dog ikke lige så meget, at det står forrest (som i dit title tag), men det skader aldrig. Husk dog at lave din rubrik indbydende og pæn, så det ikke lyder som noget sludder.
 • I starten af din tekst: Sørg for at nævne dit target keyword i starten af din tekst. Gerne i løbet af de første 3-4 linjer, når du stadig er i gang med indledningen.
 • Nævn variationer i H2: I dine underrubrikker skal du passe på, at du ikke nævner dit target keyword hver gang. Find derfor på variationer. Hvis vi tager udgangspunkt i “SEO”, kunne det være “Søgemaskineoptimering” og “Søgeoptimering”.

Skaber din hjemmeside værdi?

Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.