fbpx

SEO for begyndere: 7 tips til at ligge nr. 1 på Google

af | jul 19, 2019

Trafik fra Google kan afgøre, om din hjemmeside overlever eller dør. Derfor er SEO vigtigt.

I denne artikel vil jeg lære dig, hvordan du kan rangere højere i søgeresultaterne. Vi vil gå igennem 7 tips så du kan få:

  • Flere klik
  • Mere engageret trafik
  • Flere salg

Lad os dykke ned i det.

1. Zombie sider

Den første teknik vi skal kigge på er at afskaffe såkaldte “zombie sider”.

Zombie sider er i bund og grund forladte sider, der ikke tilføjer nogen værdi til siden.

Hvis en side ikke får klik, visninger og ikke tilføjer nogen form for værdi til din hjemmeside, så er det bedre at komme af med den – og her er hvorfor:

Din hjemmeside har en hvis mængde “linkjuice”. Linkjuice er sådan set bare en betegnelse, for den mængde værdi dine links tilføjer. Hvis vi giver denne linkjuice en værdi som 100, og den skal spredes ud over 10.000, så er der ikke meget juice at give til hver side. Derfor er det en god ide at skille sig af med de sider, der ikke giver kliks. Hvis ovennævnte eksempel skiller sig af med 5.000 sider og dermed halverer sit antal sider, så vil de resterende sider have fordoblet deres linkjuice værdi!

Eksempler på zombie sider kan være gamle blogindlæg, der ikke er relevante mere. Det kan være produktsider, der er ligegyldige eller noget helt andet.

For at finde zombie sider kan man tjekke Google Search Console. Herinde kan du se hvilke sider der får klik og visninger, og hvilke der ikke gør.

2. Tekniske SEO fejl

Den anden ting som man kan rette, der kan give enormt meget trafik hurtigt, er at fikse tekniske SEO fejl. Der er flere 100 ting, som man kan rette af tekniske fejl, der kan påvirke din hjemmesides evne til at rangere på Google. Nogle af de mest hyppige som jeg ser er:

Duplikerede eller manglende titler
Duplikerede meta beskrivelser
302 redirects der burde være 301 redirects
Broken links
Sider der er blokeret af robots.txt
Billeder med manglende alt tekst

Men hvordan finder du disse fejl? Du kan enten få hjælp fra et SEO bureau som os (Snippet SEO), eller du kan gøre det selv.

Hvis du gerne vil gøre det selv, så kan man bruge SEMRush “Site Audit” værktøj eller Ravens værktøj “Site Auditor”.

Før du fikser de tekniske fejl, så sørg for at slette zombie sider. Færre sider = færre problemer.

I SEMRush får man en oversigt over problemer (se billede foroven). Så kan du trin for trin gå igennem, hvad der skal fikses.

3. On-page/content optimering

Nu har du fjernet alle fejl og ligegyldige sider på din hjemmeside. Nu er det tid til at optimere indholdet på din hjemmeside.

Din hjemmesides on-page SEO skal være i orden. Det er gennem dette, du fortæller Google, hvad dine sider handler om.

Problemet kan dog være, at mange hjemmesider har tusindvis af sider – og det kan derfor være svært at optimere det hele. Tag derfor blot et kig på de vigtigste, altså de sider der giver dig mest trafik (det kan du også finde ud af gennem Google Search Console).

Det første man skal gøre er, at finde 1 søgeord pr. side, som man gerne vil rangere for. Brug enten Google Search Console eller et af de mange søgeordsværktøjer der findes (fx Ubersuggest). Hvis man herefter indtaster søgeordet i Ubersuggest, vil man også få en oversigt over, hvor meget konkurrence der er på det valgte ord.

Herefter kan du begynde at optimere dine sider efter disse søgeord. Søgeordet skal tilføjes i titlen og øverst i sidens indhold, eftersom Google vægter det øverste indhold på siden højest. Få også dit søgeord ind i meta titlen og meta beskrivelsen.

Find også synonymer og LSI søgeord og indsæt disse i dit indhold.

LSI søgeord er ord, der er semantisk relateret eller tæt beslægtet til dit vigtigste søgeord. Hvis man som eksempel skrev en artikel om hårtørrer online markedsføring, ville LSI nøgleord være SEO, Facebook Annoncering og Google Ads.

4. CTR optimering

CTR (Click-through rate) er blevet en vigtigere faktor for SEO igennem årene. CTR måler, hvor mange klikker sig ind på din side, ift. hvor mange der ser den på Googles søgeresultater. Hvis en side har en høj CTR, viser det over for Google, at denne side er super relevant for lige netop dette søgeord. Dette vil derfor være med til at bestemme, at denne bestemte side skal rangere højt.

For at optimere dette, skal du optimere din titel og meta beskrivelse. Start med at tage et kig på dine konkurrenter – både de organiske resultater, men også annoncerne.

Hvad gør de, som du ikke gør? Er der bestemte ord, vendinger eller tal som de bruger?

Som et eksempel, tag et kig på resultaterne for “SEO” på billedet nedenunder.

I de 4 første resultater går der to ting igen i meta titlen:

Hvad er SEO
SEO Guide

Det vil sige, at hvis man skal rangere højt på søgeordet “SEO” burde man i hvert fald have en af de to udtryk med i sin meta titel. Søgemaskineoptimering er også et ord der går igen meget, så dette ville også være noget man ville tilføje.

Du skal sørge for, at din beskrivelse er beskrivende, fængende og informerende. Det skal du med sølle 160 ord – og det kan bestemt være en udfordring. Prøv at skrive den et par gange for at finde ud af, hvad der fungerer bedst. Det er tit noget der tager et par forsøg.

5. Længere tid på siden

Nu hvor du får folk ind på siden, gælder det om at holde på dem – og det er hvad dette punkt handler om.

Når en bruger besøger en side, kan de gøre to ting. De kan blive på den eller de kan klikke sig tilbage på søgeresultaterne. Hvis den gennemsnitlige tid på en side er høj, vil det hjælpe din sides evne til at rangere højt på Google. Det er fordi, at Google gennem en høj gennemsnitlige tid på en side kan se, at denne side er relevant for en specifik søgeterm. For at tjekke dette, skal du ind i Analytics > Adfærd > Website Indhold > Alle Sider – så er der en værdi der hedder “Gns. tid på side”. Herfra kan du også klikke dig ind på specifikke sider.

Der er forskellige ting du kan gøre for at holde på folk.

Det første man kan gøre, er at have godt indhold. Hvis dit indhold er fængende, bliver den besøgende hængende, da de får lyst til at læse videre. Dette starter selvfølgelig med en god introduktion. Prøv fx følgende:

  • Brug et citat eller stil et spørgsmål. Få læseren til at tænke og prøv at fange deres opmærksomhed på den måde.
  • Gør layoutet læsevenligt. Hvis teksten er mast sammen, kan det være sværere for læseren at læse. Spred teksten i introduktionen lidt ud.

Den anden ting man kan gøre, er at flytte sit indhold op på siden. Hvis ens indhold bliver vist højt oppe, bliver brugere præsenteret med indholdet hurtigere. De behøver ikke scrolle ned ad siden for at finde teksten. Det kan gøres ved fx at slette whitespace eller gøre billeder mindre.

6. Hurtigere indlæsningshastighed

Indlæsningshastighed er vigtigt for rangeringsevnen, og det er det fordi Google nu har fokus på mobilanvendelighed. Hvis en side indlæser hurtigt, er der altså bedre muligheder for at ligge nr. 1 på Google.

Det første man skal gøre, er, at tjekke sin hjemmesides indlæsningshastighed. Det kan man gøre enten på Google PageSpeed Insights eller GTMetrix. Begge værktøjer er gratis.

Vha. de to værktøjer har du nu en oversigt over, hvad du kan fikse på din hjemmeside, for at få den til at indlæse hurtigere (nedenstående billede er fra GTMetrix). Nogle gange kan det godt være meget nørdearbejde, men heldigvis kan man hyre sig fra det, hvis man ikke har forstand på Javascript, DOM-elementer og CSS.

Herunder ser du hvordan Google’s Pagespeed Insights ser ud. Man får både en score baseret på desktop og mobil.

Nogle af de hyppigste fejl som jeg ser er dog:

  • Billeder der ikke er komprimerede
  • Billeder der er for store ift. hvordan de bliver vist
  • Fejl i, eller manglende, browser caching

7. Lav nyt indhold

Nu har du forstand på, hvad du skal gøre, for at dit indhold ligger nr. 1 – så lad os bruge den viden.

Det er tid til at lave nyt indhold, og det er der mange måder at gøre på. En teknik som jeg godt kan lide hedder skyskraber teknikken.

Skyskraber teknikken går ud på at finde et søgeord, man gerne vil rangere for, hvor det nuværende indhold øverst på Google ikke er super godt. Når man har fundet dette, laver man simpelthen noget indhold, der er langt bedre.

Tag et kig på din konkurrence. Er der noget indhold du mener kunne være bedre? Hvor mange ord, billeder og videoer er der i det stykke indhold? Når du har svar på de spørgsmål, så laver du et stykke indhold, der indeholder mere, er bedre kvalitet og til sidst tjekker du lige, at de 6 forrige tips er i orden. Herefter venter du simpelthen bare på, at din side bliver indekseret af Google, og forhåbentlig kommer nr. 1 på Google – ja, håber, for man kan desværre aldrig være sikker.

Husk, det behøver ikke være en artikel. Det kan også være en infographic, en video eller noget helt andet. Se fx den infographic jeg har levet herunder om denne artikel.

Skaber din hjemmeside værdi?

Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.