fbpx

Hvad er en KPI? Top 10 KPI’er til SEO

af | jul 12, 2019

Prøv at lave en hurtig søgning på Google om “KPI”. 

Du vil nok finde ud af, at der er mange eksperter, der fastslår vigtigheden af KPI’er.

Problemet er at mange fejler at definere KPI ordentligt, så det er nemt at gå hen og fare vild, uden at kende og forstå den egentlige definition. 

Så hvad er KPI’er? Og hvad betyder det?

Hvad er en KPI?

Først og fremmest: KPI er en forkortelse for “key performance indicator”. For at gøre det simpelt, så er det en måleenhed, der fortæller dig, hvor effektivt noget er, ift. de mål du gerne vil nå, fx en kampagne.

Hvis du har de rigtige KPI’er, så kan du med et hurtigt kig på tallene lære, hvilke af dine taktikker der virker, og hvilke der skal forbedres, så du kan nå dine mål. Om du ved det eller ej, så bruger du nok allerede disse måleenheder i din daglige virksomhedsdrift.

Eksempelvis, hvis dit nuværende mål er at få flere likes til din Facebook side, så er din success afhængig af, hvor mange likes du får. I det eksempel er din key perfomance indicator Facebook likes. Det samme ville gælde for følgere på Twitter, Instagram eller subscribers på Youtube.

Et andet godt eksempel om brugen af KPI’er kunne være med Google Adwords. Hvis du starter en Adwords kampagne, så du kan få flere leads, så er din succes afhængig af, hvor mange leads du får. Her ville en KPI være, hvor mange nye kunder der henvender sig for at få en konsultation, eller hvor mange nye tilmeldelser til et nyhedsbrev du har fået.

Hvad er de vigtigste KPI’er? Hvorfor er de så vigtige?

Der har være utallige nye virksomheder, der har fundet ud af at generere store mængder trafik, likes og generel omtale om deres virksomhed. Dog har mange af de samme virksomheder fejlet igen, da de ikke har kunnet se forbi de overfladiske tal. De kunne ikke skelne mellem, hvad der ville gøre dem populære, og hvad de ville kunne tjene penge på.

Det er dog ikke nok bare at vide hvad KPI betyder. Jo, vi har diskuteret definitionen af KPI, men hvad der gør disse måleenheder sådan en vigtig del af en process er, at de giver dig laser fokus. Du vil altid kunne se, hvor tæt du er på dit mål. Hvis det er gjort rigtigt, så kan din KPI rapport næsten fungere som en research assistent og personlig kampagneleder.

I det forrige KPI eksempel talte vi om, at du måske gerne vil have flere likes til din Facebook side. I dette tilfælde vil dine KPI tal måske afsløre, at du har brugt alt for meget tid de forkerte steder. Du vil måske opdage, at du har været alt for fokuseret på trafikken til din hjemmeside. Måske du skulle lægge flere opslag på Facebook i stedet for din hjemmeside. Du skulle måske bruge mere tid på at engagere dine Facebook tilhængere i stedet for at guest poste på andre hjemmesider. På den måde kan du maksimere din indsats, fordi dine KPI’er har vist dig, at du ikke når dit mål. Selvfølgelig, du har succes i andre områder, men det er ikke optimalt for din forretning.

Det andet KPI eksempel var Adwords. I dette tilfælde viser dine KPI tal måske, at du skal lave nogle ændringer på din PPC marketing. Du opdager måske, at du har fokuseret på en forkert målgruppe, eller at dine ads ikke er specifikke nok. Det her er en anden måde, hvorpå din KPI model kan hjælpe dig med at maksimere din indsats. Du bruger data til at holde styr på din udvikling.

Nu hvor vi har diskuteret definitionen, formålet, vigtigheden og et par KPI eksempler, kan vi snakke om nogle af de vigtigste KPI’er inden for online marketing og specielt inden for SEO. Disse er de 10 KPI’er vi synes er iblandt de vigtigste:

  1. Konverteringer
  2. Din hjemmesides trafik
  3. Social Media Reach
  4. Pris pr ny kunde
  5. Kundeværdi
  6. E-mail konverteringer
  7. Return on Investment
  8. Leads
  9. Keyword Rankings
  10. Bounce Rate

1. Konverteringer

Der er næsten ingen bedre måde at vurdere din kampagnes succes, en ved at overvåge antallet af konverteringer. Det er særligt specielt at holde øje med, hvilke sider der konverterer flest besøge til køb. Det er normalt for en landingsside at gøre det bedre end de andre. Det er derfor vigtigt at vide, hvilke af dine sider der konverterer bedst, og hvilke sider der har brug for ændringer. Du kan tjekke Google Analytics for at finde ud af, hvordan folk interagerer med de forskellige slags sider.

2. Trafik til din hjemmeside

Hvis du er en virksomhedsejer med en online forretning, der tænker over hvad KPI betyder for din forretning, så er din hjemmesides trafik nok det første der popper op i dine tanker. Det er selvfølgelig fordi at antallet af besøgende til din hjemmeside påvirker dine konverteringer enormt meget. Jo flere der besøger din side, desto flere salg kan du opnå. Derfor er det også enormt vigtigt, at du ved hvor meget trafik din hjemmeside får. Det er endnu en KPI du kan finde i Google Analytics.

3. Social Media Reach

Antallet af mennesker du kan nå ud til på de sociale medier, er endnu en populær performance indikator. Med over 1 milliard brugere af sociale medier på globale platform, er sider såsom Facebook, Twitter og Instagram en idéel måde at booste dine konverteringer. Heldigvis for os, så giver disse platforme os muligheden for, at tracke hvor mange mennesker man når ud til med sine opslag. Ved at overvåge disse tal, kan du få en forståelse for, hvor effektive dine opslag er.

4. Pris pr ny kunde

Hvis du dividerer dit budget for marketing, med det antal nye kunder du får hver måned, så vil det være lig med pris pr ny kunde. Mere specifikt, så er dette prisen det vil koste dig at få en ny kunde. Det er en af de vigtigste tal du kan måle, fordi det kan give dig en bedre forståelse for, hvor meget det vil koste at overtale en enkelt person til at blive en af dine betalende kunder. Hvis du for eksempel har et marketing budget på 20.000 kr./måned, og du får 200 nye kunder, så kan du forvente fremover at betale omkring 200 kr. pr ny kunde.

5. Kundeværdi

Du vil sammen med en forståelse om, hvor meget det koster at få en ny kunde, have styr på deres værdi. Hvor meget er en kunde værd for din virksomhed? Grunden til at dette spørgsmål er vigtigt, er at man aldrig skal bruge flere penge på at anskaffe sig en kunde, hvis det ikke er profitabelt. Eksempelvis, hvis det koster 200 kr. pr ny kunde, så skal deres værdi ligge over 200 kr. Hvis ikke, så er det et tegn på, at du skal lave nogle ændringer. Din kunders værdi kan blive udregnet ved at lægge dine transaktion sammen, og derefter dividere det med antallet af salg.

6. E-mail konverteringer

Endnu en vigtig KPI til konverteringer at holde styr på er din e-mail. De fleste online virksomhedsejere udnytter e-mails til at generere flere leads. Disse mails inkluderer som regel et CTA, der hjælper med at forøge kunde engagering – altså hvor mange af kunderne der får mailen, der faktisk klikker sig videre til hjemmesiden eller køber produktet. Heldigvis for os, så tilbyder de fleste e-mail marketing platforme at man kan tracke forskellige features, så du altid ved, hvor mange af dem på din e-mail liste der rent faktisk klikkede sig videre. Hvis du vil måle, hvor effektiv din e-mail kampagne er, kan du dividere antallet af modtager, med antallet af folk der klikkede sig videre.

7. Return on Investment

Når man tænker på KPI, så er salg nok en af de første indikatorer, som de fleste kommer i tanke om. Du bliver specielt nødt til at holde øje med din ROI (Return on Investment).

Når du laver salg eller træner nye ansatte op, så burde du få noget til gengæld, som fx forhøjet profit eller produktivitet. Nøglen til dette er, er gå efter flere positive tiltag end negative.

Så hvordan kan du beregne din ROI? D

Du trækker simpelthen bare prisen for investeringen fra værdien af din nuværende investering, og så dividerer du det med prisen af investeringen. Vi kan opstille det således:

ROI = (Nuværende værdi af investering – prisen på investering)/prisen på investering

Eksempel: Du ansætter en ny medarbejde – det koster dig 5.000 kr. Det lykkes dem at tjene dig 25.000 kr. ekstra inden for den første måned (denne medarbejder er dermed 25.000 kr. værd). Altså vil regnestykket hedde:

ROI = (25.000 – 5.000) / 5.000 = 4 – Du har tjent pengene 4 gange igen.

8. Leads

Hvis du spørger nogen: “Hvad er KPI”, så vil samtalen helt sikker lede til konverteringer. Det kan dog overraske dig, at konverteringer ikke altid betyder profit eller salg. Teknisk set er en konvertering, når en person tager handling og rykker sig tættere på at blive en kunde (konverteringer kan dog også være et salg). Det kan betyde, at de blot tilmelder sig et nyhedsbrev, eller lader dig få deres kontaktinformation.

Igen, hvis du vil være succesfuld, så skal dig og dit team udvikle en god KPI kommunikation. De skal vide præcis hvilken type lead, du vil have. Do vil måske have flere e-mail tilmeldinger en måned, og flere salg den næste. Du skal altså altid gøre det klart, hvad dit mål er. Du kan tracke dine leads gennem Google Analytics.

9. Keyword Rankings

En af de mest populære KPI’er inden for SEO er keyword rankings. Denne måleenhed kan give dig en ide om, hvilke af dine specifikke og bedste nøgleord er blevet forbedret eller forværret. Google går meget op i, at sørge for at forstå intentionen bag brugernes søgninger. Den bedste måde at få det bedste ud af dine keywords er at bruge et keyword tool, der kan hjælpe dig med at finde de bedste nøgleord til din niche or dit brand. Med keyword værktøjer kan du se, hvor meget konkurrence der er på de forskellige keywords, og hvor meget du kan forvente at betale for at lave paid advertising for de forskellige ord.

10. Bounce Rate

Når en person går ind på din side, efter kun at have været på en enkelt side, så påvirker det din afvisningsrate (bounce rate). Ved at holde øje med denne kan du få en bedre forståelse for, hvilke forbedringer du skal lave til din hjemmesides design. En god måde at forbedre din bounce rate, er også at lave tekster/content der er mere engagerende over for brugeren.

Din bounce rate kan blive udregnet ved at dividere det totale antal besøgende til din side med det totale antal besøgende, der går væk fra siden efter kun at have været på en side.

Konklusion

Det kan være udfordrende at holde styr på alle de forskellige KPI målinger. Derfor er det bedre at måle få en mange, og så det kun er de vigtigste man holder et overblik over. De gode nyheder er også, at der er måder at gøre det nemmere at holde et overblik. Mange erfarne virksomhedsejere bruger som regel et KPI dashboard. Hvis man gør dette, kan man se sine KPI’er side om side, fordi de alle er samlet på et sted. Man behøver ikke bruge mange penge på et KPI dashboard, du kan sagtens lave dit eget ved at lave et KPI Dashboard Excel ark.Hvis du ejer en virksomhed, så ved du hvor nemt det er at blive opslugt af sine mål. Men hvis du vil være sikker på, at du får det meste ud af dine kampagner, så bliver du nødt til at fokusere på den data der hjælper dig nå disse mål. Når du bruger KPI’er, så bliver marketing meget nemmere.

Skaber din hjemmeside værdi?

Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.