fbpx

SEO Tekster: 11 tips til at skrive tekster der ranker og sælger

af | jul 22, 2019

Hvad skal en SEO tekst indeholde?

Det spurgte jeg mig selv om i dag, og begyndte egentlig at skrive de forskellige dele ned. Jeg kom frem til følgende:

“En SEO tekst er en tekst i form af et blogindlæg, kategoritekst eller andet skriftligt indhold, hvis formål er at rangere højt på Google for et ønsket søgeord. Tekstens mål er at fastholde læseren, være informativ, hjælpsom og i sidste ende at sælge varen.”

Spørgsmålet er, hvordan man skriver sådan en tekst – lad os tage et kig på det.

1. Lav en overskrift der beskriver sidens indhold

Det første din læser ser er titlen. Det er med titlen du fanger læserens opmærksomhed, og det er ved hjælp af denne, de bedømmer din artikels indhold, inden de skal læse den. Det er derfor alfa og omega at du laver en titel der beskriver sidens indhold. Når en læser ser titlen, vil de gerne vide:

– Hvad teksten handler om
Denne tekst handler om SEO tekster, og har derfor dette i titlen.

– Hvilken slags tekst det er
Er det en opskrift, en guide eller en liste? Jeg har startet titlen til denne tekst med “10 tips”, og informerer derfor brugeren om med det samme, at det er en guide med 10 tips til seo tekster.

– Hvad de kan få ud af at læse den
Ved at informere læseren om, hvad de kan få ud af teksten, allerede i titlen, kan det give motivation til brugeren om at klikke. Ved at læse denne tekst kan du få tips + du kan finde ud af, hvordan du skriver en tekst der sælger og ranker højt på Google. Det er klart og tydeligt.

Ved at sørge for, at din titel indeholder ovenstående, undgår du at din læser ser en titel, hvor de skal stille spørgsmål til den. På den måde kan du undgå, at miste trafik til dine konkurrenter.

Lad os kigge på et eksempel. Forestil dig, at du så de to nedenstående titler, der begge beskriver en artikel om SEO tips:

Du ville klart vælge nr. 2, for der får du at vide, hvad emnet er, hvad teksten indeholder og hvilken slags tekst det er.

2. Skriv en fængende indledning

Lad os først og fremmest slå en ting fast. Der er ingen der gider læse en indledning, der ser sådan her ud. 

Det er derfor, at jeg i mine indledninger, forsøger at holde det så kort som muligt. Denne artikel har en indledning på 9 linjer. Det er, efter min mening lidt for langt – men jeg lod mig rive med. Prøv at hold indledningen på 6-8 linjer. Så er det let og overskueligt, men stadig langt nok til at kunne indeholde noget der giver værdi.

Det kan være svært at skrive en god introduktion. Det er det første en læser vil blive eksponeret for, når de læser din tekst. Derfor er denne tekst det vigtigste, du kommer til at skrive.

Når det kommer til videoer, siger man som regel, at det er de første 2-3 sekunder, der afgør, om man ser videre. Det samme gælder for tekster – her er det indledningen, der er de første “2-3 sekunder”.

Hvis man skal skrive en god indledning, skal man sørge for at fange læserens opmærksomhed. Man skal sikre sig, at læseren har lyst til at læse videre, uden at afsløre alt for meget. Giv små hints om, hvad læseren skal forvente, hvis de læser videre. Dog skal du samtidig sørge for, at læseren får et svar på deres forespørgsel.

Der er forskellige måder at engagere din læser. Det kan være at stille dem et spørgsmål, at bruge et citat der får dem til at tænke, eller introducere dig selv som ekspert. Man bliver nødt til at eksperimentere lidt i sin indledning. Prøv at skrive den, gå igang med en anden del af teskten og vend herefter tilbage til indledningen. Skriv den om et par gange, og se hvad der virker bedst.

3. Sørg for at være hjælpsom og informerende

Noget af det vigtigste, når du skriver din tekst, er faktisk at besvare din læsers problemstilling. Alle der søger på Google har et formål. Det er deres “Search intent”. Vil de købe et produkt, vil de finde en opskrift, en anmeldelse af noget eller vil de lære? Det kommer helt an på emnet og søgeordet.

Hvis du skriver en tekst, der hjælper brugeren med at besvare sin problemstilling, så vil de blive ved med at læse. De vil måske endda komme tilbage til din side, fordi de syntes at du var ekstra hjælpsom.

Du kan se et eksempel på hvordan search intent fungerer på billedet herunder. Google giver en opskrift, fordi det er det, de regner med, at brugeren her leder efter.

Hvis du derimod ikke besvare deres problem, så vil de gå ud igen. Det vil øge det der hedder “Bounce rate”. Bounce rate er den procentdel af folk, der går ud fra din hjemmeside, uden at klikke videre. Det er ikke et godt tegn. Din gennemsnitlige tid på siden vil også falde, hvilket igen, ikke er et godt tegn.

Ved at have informativ og hjælpsom tekst, øger du chancerne for, at folk bliver på siden længe, og at de klikker sig videre inde på din side. Jo lavere bounce rate og jo højere gennemsnitlig tid på siden, jo bedre signaler sender du til Google.

4. Gør teksten læsbar og skimme-venlig

En dårlig font, for lille tekststørrelse og dårligt formuleret. Det er blot 3 eksempler på, hvad man skal undgå, for at lave sin tekst læsbar. 

Hvis du skriver en tekst på 1000 ord, og det hele er skrevet med 1 i linjeafstand, bliver læseren hurtigt træt af at læse teksten. Sørg derfor at teksten er rar at læse, og at det er nemt at danne sig et overblik.

Et andet godt tip til, at gøre teksten mere læsbar er, at Illustrere hvad du skriver. Brug underoverskrifter, linjeskift og billeder, så læsere kan følge med, mens de læser. Det gør det både nemmere at danne sig et overblik, og man får engageret læsere – så bliver det ikke så kedeligt, at læse en tekst på 1.500 ord.

Husk også, at gøre teksten skimme-venlig. Det er ikke alle, der gider at læse hele teksten – der er altid nogle turbolæsere, der gerne vil til konklusionen hurtigst muligt, eller kun vil læse den del, som de skal bruge. Her vil underoverskrifter også være hjælpsomme.

Til hurtiglæserne kan man med fordel også highlighte vigtige ord i teksten, enten med fed eller med kursiv, så man nemt og hurtigt kan finde det, man skal bruge.

5. Lange tekster rangerer bedre

Backlinko lavede engang en analyse af 1 million søgeresultater på google og fandt ud af, at længere tekster klarer det bedre på Google. 

Mere præcist, så fandt de ud af, at det gennemsnitlige antal ord i en tekst på side 1 på Google var 1.890 ord. Det betyder ikke, at du altid skal skrive en tekst på 2.000+ ord, men blot at det kan være en god ide, at skrive mere end 500 ord pr. artikel. Mængden af ord nødvendig, er baseret på en række ting. Det er fx ikke alle emner, man kan skrive 2.000 ord til, uden det bliver irrelevant til sidst. Hold dig derfor inden for rammerne af dit emne, men skriv så meget du kan.

Hvis du synes, at du skal bruge flere ord i din tekst, men mangler noget at skrive om, så prøv følgende:

 • Har du fået spørgsmål om emnet? Skriv dem ind i teksten og besvar dem direkte
 • Lav en FAQ i bunden (ofte stillede spørgsmål)
 • Har du haft en oplevelse om emnet, som kunne være relevant at nævne?
 • Brug eksempler

6. Hav dine søgeord i orden

I gamle dage handlede SEO tekster om, hvordan man kunne proppe det største antal søgeord ind i teksterne. Det resulterede til gengæld også i, at man sad tilbage med ulæselige, rodede og mærkelige tekster. Det er ikke målet mere.

Google har i de senere år optimeret den måde, søgemaskinen læser tekster på. Nu handler det mere om, at få nævnt flere forskellige søgeord, men også at skrive naturligt. Skriv altså dine tekster skal skrives til brugeren og ikke til Google.

Det er vigtigt at vide, hvilke søgeord du skal nævne, og derfor skal du have udført en søgeordsanalyse. Til dette kan du bruge keyword research værktøjer, såsom Ahrefs (hvis du er villig til at betale for et værktøj. Se billede herunder) eller Ubersuggest (for den gratis version).

Som nævnt, så er Google blevet klogere gennem årene. I stedet for at læse et ord for hvad det er, så kan maskinen altså finde ud af at forbinde ord, der omhandler samme emne. Brug derfor synonymer, så du kan forbinde din tekst med dit emne på en bredere skala. 

Du skal også kigge på det der hedder LSI Keywords. LSI står for “Latent Semantic Indexing”, og er ord der er semantisk relaterede til dit emne. Som et eksempel så er “Starbucks” og “Kaffe” LSI keywords fordi, de har samme kontekst og bliver tit brugt sammen – men de er ikke synonymer. LSI keywords bliver fra Google side brugt til, at vurdere om din tekst hænger sammen med et emne.

Lad os tage et kig på et eksempel. Fedingo Marketing har lavet et super godt et af slagsen om LSI keywords:

For example, the term “Apple” can mean the fruit or the company. However, when you type “Apple Screen size”, Google clearly understands that you’re talking about the Apple company and not the fruit. In fact, when you use a semantically related search term such as “screen size”, Google even understands that you’re looking for iPhone Screen size, although you didn’t mention “iPhone” in your search keyword phrase.”

Google kigger altså på sammenhængen mellem de forskellige ord på siden.

7. Optimer din meta beskrivelse

Ligesom din titel, så skal din meta beskrivelse være i orden. Det er denne, som Google brugeren ser under dit link i søgeresultaterne. Ved at optimere denne, optimerer du samtidig din CTR (Click-through rate).

Du skal sørge for, at din meta beskrivelse er beskrivende, fængende og indeholder dit søgeord – og det skal du gøre på omkring 160 ord. Det kan være super udfordrende. 

Meta beskrivelsen er det grå felt, du ser på billedet herunder.

Få mere hjælp til CTR-optimering i vores blogindlæg “SEO for begyndere”.

8. Brug kundeudtalelser

Tillid er en stor faktor, når det kommer til køb på nettet. Det er derfor, at der aldrig vil være noget bedre, end en anbefaling fra en god ven – for så får man en anbefaling fra en person, som man stoler på.

Desværre kan vi ikke altid have en anbefaling fra en af køberens gode venner, så vi må tage til takke med kundeudtalelser – men de kan også fungere super godt.

Man kan med fordel indsætte kundeudtalelser på forsiden – så ved besøgende, lige fra start, at det er en hjemmeside som andre har haft en god oplevelse med.

Sørg derfor altid at vise dine kundeudtalelser frem, hvis du har nogle, der snakker om dit produkt eller din service. Men husk at få bekræftelse på, at du må bruge dem!

9. Sørg for at have en “Call-to-action”

Din læser har nu læst sig igennem hele din tekst. Hvad nu?

En CTA (Call-to-action) er en knap eller en tekst, der giver læseren incitament til at handle. Om det er “Køb nu” eller “Husk at skrive dig op til vores nyhedsbrev for flere tips om SEO” kan være forskelligt. Det kommer an på hvilket produkt og emne man skriver om. 

En CTA kan være:

 • En knap
 • En formular
 • Et link
 • Og meget andet.

  Det er altid godt at have en CTA knap øverst og nederst på siden (så længe det ser naturligt ud). På den måde fortæller man læseren hurtigst muligt, at de kan købe, kontakte eller skrive sig op til noget på siden. Det bekræfter man så igen til sidst, og husker læseren på, at de faktisk kan få noget konkret ud af at have læst teskten.

  Sørg også for at bruge ord, der forstærker købsincitamentet – altså giver ekstra meget motivation for at klikke på CTA knappen. Der er såkaldte “action ord” såsom:

    • Modtag nu
    • Få inden for 2 minutter
    • Køb i dag
    • Få e-bog helt gratis 

  10. Lav links til din artikel

  Nu hvor du har skrevet din side, så lad os se på, hvordan du kan skabe noget troværdighed og autoritet omkring den.

  Links er, som de fleste ved, andre hjemmesider der linker til din. Det skaber autoritet og troværdighed over for Google, og er derfor super vigtigt. 

  Mange tror dog, at man kun skal bruge links til sin forside, og ikke til undersiderne – men det passer ikke helt.

  Hvis der er meget konkurrence på et søgeord, kan man med fordel lave målrettet linkbuilding til sin artikel i stedet. På den måde får man mere værdi til den specifikke side.

  Når man har skaffet et link, så sørg også for at anchor-teksten er rigtig i dit link. 

  Anchor-teksten er den tekst, der står i linket. Hvis jeg eksempelvis laver et link som følgende: “KPI”, så vil anchor-teksten være “KPI”. Denne er vigtig, da Google på denne måde kan se, hvad andre hjemmesider forbinder din side med. 

  Sørg derfor at din anchor-tekst indeholder søgeord, som du gerne vil ranke på.

  11. Giv din tekst tid til at blomstre

  Det kan være frustrerende at have lagt blod, sved og tårer i en god tekst, hvorefter den lægger sig langt nede på søgeresultaterne. Det man skal huske, når man har med Google at gøre, er, at det kan tage lang tid, for en artikel at opnå sit potentiale. Ifølge Income School, der lever af at lave tekster til deres hjemmesider, har flere gange nævnt, at det tager en artikel omkring 35 uger at maksimere sit potentiale

  Nu tænker du måske: “35 uger?!”

  Ja, det kan det tage. Men det kan også gå meget hurtigere. Det man skal lære, fra dette udsagn, er at det kan tage tid. Det er meget forskelligt, om en tekst rangerer eller ej.

  Der er forskellige faktorer der spiller ind i dette udsagn:

  • Konkurrence
  • Autoritet på hjemmesiden
  • Kvalitet af teksten
  • Og meget mere

  Så husk: Selvom din nye tekst ikke ligger nr. 1 lige fra starten, så betyder det ikke, at den ikke kan komme til at ligge der. Sørg for at skrive kvalitetstekster der er informative, hjælpsomme, lange nok og at du har gjort alt hvad du kan for teksten. Så kan det ikke gå helt galt.

  Skaber din hjemmeside værdi?

  Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.