fbpx

Hvad er SEO?

af | jun 19, 2019

SEO står for “Search Engine Optimization”, som på dansk betyder “søgemaskineoptimering”.

SEO indeholder mange elementer, men man deler det som regel op i hovedgrupperne:

Det er disse vi vil komme rundt om i denne artikel.

 

Vi vil godt fortælle om, hvordan du som virksomhed kan øge din placering i søgemaskiners søgeresultater eller SERP (Search Engine Result Page). Vi vil godt gøre dig klogere på, hvad SEO er, hvordan du måler på din indsats og hvilke faktorer du skal operere med for at opnå en god placering.

Inden vi giver os i kast med de konkrete elementer, som er med til at danne rammerne for god SEO-strategi og -udførelse, sætter vi tingene i perspektiv.

Vidste du, at der er næsten 2 milliarder websites med 500 millioner aktive blogs i verden (2019)? Ud af disse milliarder og millioner kan vi let gå ud fra, at du konkurrerer mod mindst tusindvis eller en million af dem, der forsøger at rangere for lige netop det selvsamme søgeord du selv ønsker at rangere på. Som ejer af en hjemmeside, er man bogstaveligt talt en nål i en høstak.

Som virksomhed kan der være stor værdi i at at rangere top-3 eller bare top-10 på Google. Hvis du har interesse i at rangere højt på Google, så er du kommet til det rigtige sted.

Så hvordan får man en søgemaskine som Google til at tro på, at ens indhold er det, brugerne har behov for? Det er her SEO kommer ind i billedet.

Indholdsfortegnelse

 • Hvad er SEO?
 • Er off-page SEO-indsatsen effektiv i 2019?
 • Hvordan måler jeg min SEO-indsats?
 • On-page SEO
 • On-page SEO: Brugeroplevelse og mobiloptimering
 • Indlæsningshastighed
 • Teknisk fejlfri websites​
 • Mobil optimering
 • Off-page SEO – hvad har betydning for bedre rangering?
 • Linkbuilding

Hvad er SEO?

SEO står for søgemaskineoptimering eller på engelsk; search engine optimization. SEO handler om at planlægge og udføre aktiviteter med fokus på at øge placeringen på søgemaskinerne for at øge rangeringen på nøgleordene i en given niche. Dette vil føre til øget synlighed, ”brand awareness”, website trafik, konverteringer, opskrivninger til en begivenhed, salg eller andre slutmål.

 

En søgemaskine som Google har udviklet en algoritme, som står for at vurdere, hvad der skal rangere og hvor højt det skal rangere på søgelisten når en bruger indtaster en søgning.

Der er mange faktorer som gør sig gældende i forbindelse med at kalkulere denne vurdering. Faktisk over 200 forskellige faktorer! Disse faktorer kan i hovedtræk kategoriseres ind under to hovedkategorier. Så SEO drejer sig grundlæggende omkring to teknikker, faktorer eller aktiviteter. Disse faktorer er

1) on-page

2) off-page SEO.

I det følgende er vores ønske hos Snippet SEO at øge dit kendskab til netop disse to nøgleelementer.

On-page SEO-indsatsen består af alle de aktiviteter, der udføres på hjemmesiden. Dette i form af ændringer på hjemmesiden, som har til henblik at øge sidens rangeringsevne. On-page SEO omfatter blandt andet tekstlængde, metatags, sitemaps, søgeord, interne links og meget mere. I det følgende går vi dybere ned i de enkelte underemner for on-page SEO-indsatsen, men først ser vi nærmere på off-page SEO-indsatsen.

Off-page SEO-indsatsen består af alle de aktiviteter, der udføres uden for hjemmesiden, som påvirker hjemmesidens evne til at rangere på søgemaskinen. Dette kan omfatte gæste-blogging, back-linking aktiviteter, social media engagements, podcasts, video marketing og meget mere. Google optimerer hele tiden deres algoritme og øger mulighederne for, hvordan indhold leveres til deres brugere.

Husk at du hos Snippet SEO kan få vejledning og sparring omkring din SEO-strategi og -indsats. I det følgende vil du både lære mere om de underliggende faktorer for on-page SEO og off-page SEO.

Er off-page SEO-indsatsen effektiv i 2019?

On-page indsatsen er mere ligetil i forhold til at optimere dit website med de søgeord du ønsker at rangere på. Men det er ofte off-page SEO-indsatsen, der er mere kringlet.

Off-page SEO kan bidrage meget til at få dit websted på den første side af store søgemaskiner alt afhængig af konkurrencen på de udvalgte søgeord i din branche.

Hvis du driver en virksomhed, eller hvis du er en person, der arbejder for et firma som digital marketing konsulent, er du sandsynligvis stødt på et ocean af artikler, der opstiller forskellige former for off-page SEO-tiltag, der vil hjælpe din virksomhed. Disse tiltag er blandt andet:

 • Indsendelse til directory
 • Social bookmarking
 • Classified ads

Men fungerer disse tiltag virkelig? Hvilke off-page teknikker er effektive i 2019?

Du har garanteret stillet dig selv dette spørgsmål ved flere lejligheder, fordi du er interesseret i at vide, hvor du skal lægge din energi. Snippet SEO giver dig svaret:

Det ligger sig således, at de fleste af disse Off-page SEO-tiltag som bliver anbefalet på nettet af forskellige digitale marketing guruer som muligheder, faktisk er forældede. Disse tiltag er derfor ikke særligt værdiskabende på SEO-kontoen og giver sjældent resultater på bundlinjen. Mange af disse forældede tiltag, er således intet andet end spild af tid, og har minimal chance for at skabe værdi for din hjemmeside.

Sådanne løsninger benytter vi ikke hos Snippet SEO, da vores fokus er at skabe reel værdi for dig og din virksomhed. Det gør vi ved at bruge en datadrevet tilgang, hvor vi leverer målbare resultater. Men hvordan måles SEO-indsatsen, så vi sikrer fremgang og gode resultater? Det ser vi nærmere på herunder inden vi går videre til de underliggende elementer for off-page og on-page SEO.

Hvordan måler jeg min SEO-indsats?

Der er mange måder at måle, hvorpå SEO-indsatsen kan måles. Den mest simple er at kigge i SERP for at se, hvor den konkrete hjemmeside befinder sig på søgelisten efter en søgning.

Denne metode er ikke bestemt datadrevet og det er derfor svært at vurdere, hvad der skal til for at stige i placeringerne. Derfor er der opfundet en række avancerede værktøjer, som kan fortælle dig mere konkret, hvad der skal til for at øge rangeringen i SERP, samt holde styr på dine KPI‘er. Disse værktøjer fortæller vi kort om herunder.

Google har selv udviklet en række værktøjer til offentligt brug, som man helt bestemt burde gøre brug af, hvis man skal holde styr på sin hjemmesides performance. De to vigtigste er dog Google Analytics og Google Search Console. De to kan du bruge til at finde ud af, hvordan brugere opfører sig på din hjemmeside, og hvordan de finder din hjemmeside på Google.

Via værktøjer som SEMrush, Ahrefs, Moz og Majestic SEO, er det muligt at danne sig et overblik. Disse værktøjer kan fortælle dig, hvor mange backlinks du har.

Se fx hvordan værktøjet Ahrefs giver dig en score baseret på backlinks herunder (her er den kaldet “DR”, hvilket betyder “Domain Rating”). 

Backlinks er en off-page faktor, som har betydelig relevans for rangering. Ud fra flere variable kalkulerer mange af disse værktøjer en score, som du kan bruge til at vurdere, hvor kraftig en indsats, der skal til for at stige i placering. Vi bruger selv disse værktøjer, så dem vil vi bestemt anbefale.

Via disse værktøjer har man også muligheden, for at komme med præcise vurderinger af, hvad der skal til for, at din hjemmeside stiger til den ønskede placering. Denne datadrevne tilgang har vi selv opnået stor succes med, fordi man fra dag ét får et godt overblik over, hvordan værdiskabelsesprocessen er struktureret.

Med det sagt, giver det mening, at snakke om de variable som har en betydning på selve hjemmesiden. Herunder går vi dybere ned i det, som ofte er defineret som on-page SEO.

On-page SEO

SEO for begyndere kan være meget forvirrende. Der er enormt mange faktorer som gør sig gældende i forbindelse med SEO – faktisk over 200!.

Hos Snippet SEO, fokuserer vi på de værdiskabende faktorer, med udgangspunkt i 2019, og vi holder os samtidig løbende opdateret på, hvad der virker.

Nedenunder kan du læse nogle af de faktorer, som man skal overveje ift. On-page SEO:

 • Tekstindhold: seo tekster på hjemmesiden skal være opdateret i forhold til antallet af søgeord, meta-tags, -beskrivelser og -overskrifter, samt HTML-overskrifter (h1, h2, h3, h4 osv.)
 • Billedeindhold: billeder skal holdes opdateret med relevante alt-tags og det er samtidig en god idé at bruge billeder som har en høj indholdsmæssig kvalitet og derved passer til konteksten
 • Indhold: Sørg for at have æstetisk og værdiskabende indhold som er velproduceret, så den søgende bliver på hjemmesiden
 • Googles øgede fokus på mobilområdet: sørg for at have en hurtig og responsiv hjemmeside
 • Strukturerede data eller Schema.org Markup
 • Udvalgte uddrag eller ”featured snippets”
 • Brugeroplevelse: Selve brugeroplevelsen eller ”user experience” på hjemmesiden vægter meget
 • Accelerated Mobile Pages (AMP): Page Speed Boost
 • Intern linkstruktur: linkbuilding gælder også internt. Sørg for at du linker mellem blogindlæg, hjørnestenssider, og forsiden så det giver mening
 • Udgående links
 • URL: Selve URL’en skal afspejle et gennemtænkt hierarki for brugeren og søgemaskinen
 • Domæne: Ligesom URL’en er det også en bonus at have et domænenavn som afspejler nichen
 • XML og HTML Sitemap
 • robots.txt
 • SSL-certifikat
 • Sociale medier: Mulighed for at dele indholdet via sociale medier såsom Facebook, Twitter eller LinkedIn
 • Redirect er foretaget korrekt

Alt afhængigt af konkurrenternes indsats, er det ofte forskelligt, hvad der skal til for at øge en placering. Via en systematisk vurdering af SERP, er det muligt at fastslå, hvordan en rangering forbedres mest effektivt. I det følgende uddyber vi udvalgte underliggende faktorer for on-page SEO yderligere.

On-page SEO: Brugeroplevelse og mobiloptimering

I forbindelse med on-page SEO, så har user-experience betydelig relevans for rangeringsfaktoren i de fleste SERP’s. Derfor er det nødvendigt som hjemmeside-designer eller SEO-udøvende at have en forståelse for disse elementer. Disse elementer kategoriserer i høj grad indlæsningshastighed, teknisk fungerende hjemmesider og mobiloptimering, som uddybes i det følgende.

Indlæsningshastighed

Med værktøjer som GTmetrix er det muligt at undersøge læsningstiderne på dine websider. Det er også legitimt at bruge det gratis PageSpeed-værktøj fra Google til at måle udførelsen af dit websted. Via GTmetrix er det muligt at finde frem til en lang række optimeringsmuligheder som relaterer sig til hjemmesidens hastighed:

 • Browser caching
 • Udskydelse af javascript
 • Minimering af javascript
 • Udskydelse af CSS
 • Minimering af CSS
 • Gzip komprimering og levering af hjemmeside
 • Expire headers
 • CDN og meget mere

Herunder kan du se, hvordan en score fra GTMetrix ser ud. Under de forskellige scorer, kan du læse om, hvad der skal fikses.

 

Teknisk fejlfri websites

Brugere bliver mere og mere krævende og bør kunne stole på, at dine sider kan bruges i 2019. Tingene skal fungere, og der skal ikke være fejl i dine links, dine kontaktformularer eller andre af de tekniske elementer, som man nu engang finder på hjemmesider.

Mobil optimering

På de fleste områder udføres mere end halvdelen af alle søgninger nu på smartphones eller tablets. Det er derfor vigtigt at møde kravet om en responsiv hjemmeside, som er optimeret til mobil og tablet. Størrelsen på hjemmesiden skal eksempelvis ikke være for stor, da de fleste mobiler kører over 3G og 4G. Generelt set er indlæsningshastighed blevet enormt vigtigt, og søgemaskiner prioriterer derfor hjemmesider, der bliver indlæst hurtigt.

Ovenstående er blot nogle af de mest væsentlige faktorer i forbindelse med on-page SEO. Det er nødvendigt at have indhold, som har reel værdi, og har en fornuftig og gennemtænkt opdeling af overskrifter. Analyser antallet af søgeord, så mængden af søgeord ikke er for langt over gennemsnittet i din niche. Giv indholdet liv med video- og foto-materiale. Sørg for at benytte de rigtige HTML- og meta-tags. Herefter optimeres hastigheden og de underliggende elementer for hjemmesiden.

Det kan være lidt af en mundfuld for de fleste, men husk vi altid er klar til at hjælpe hos Snippet SEO.

I det følgende ses der nærmere på off-page SEO-faktorerne.

Off-page SEO – hvad har betydning for bedre rangering?

Lad os springe ud i off-page SEO-faktorerne. Her er der lidt mindre at holde styr på, så fat mod! Her kan der skabes SEO-værdi, der gør forskellen for en topplacering i SERP. Først lægger vi ud med en punktopstilling for at give det hurtige og behagelige overblik:

 • Linkbuilding aktivitet som skaber indgående links af høj kvalitet til hjemmesiden fra andre domæner
 • Indgående links må ikke have HTML-tagget rel=”nofollow”, da linket dermed ikke vil videreføre værdien
 • Sociale delinger via Facebook, Twitter og andre sociale medier har indflydelse på rangering
 • Lokal SEO og herunder tjenester som Google My Business og Yelp
 • Kontinuerlig information fordelt ud på forskellige hjemmesider med høj domæneautoritet
 • Ankerteksten på de indgående links

Linkbuilding er stadig en af de mest væsentlige faktorer for off-page SEO og findes i mange former. I forbindelse med linkbuilding, så har kvalitet og relevans af de indgående links stor betydning for hvor meget de kan rykke på placeringen i SERP.

Linkbuilding

Links der kommer naturligt er at foretrække, men ofte skal der et lille ”nudge” til at skabe det enkelte backlink som det også hedder. Dette arbejde er yderst tidskrævende for de fleste og mange mislykkes.

Med den rette datadrevne tilgang, bliver det muligt at optjene de ønskede backlinks, som kan give udslaget i forhold til en ønsket topplacering. Analysér muligheden for at finde ”døde links” på eksterne sider inden for din niche. Disse ”døde links” er links, som ikke fungerer optimalt, fordi de eksempelvis linker til en tom side.

Du kan også gæsteblogge hos en anden virksomhed, som relaterer sig til din niche, med det formål at få et backlink.

Der er mange muligheder, men der er ikke en onesize løsning for alle. Hos Snippet SEO udfører vi off-page SEO, der er skræddersyet den enkelte virksomheds behov. Husk at Google opdaterer deres algoritme næsten 600 + gange hvert år, og nedskærer alle muligheder for at manipulere søgemaskinerne. Så selvom noget virker i forhold til at ligge højt på en SERP i dag, er det ikke ens betydning med det virker i morgen. Lav indholdsmæssigt gode og teknisk sunde produktioner, som skaber værdi for brugeren. Så er du sikker på, at din hjemmeside også holder på den lange bane.

Skaber din hjemmeside værdi?

Lad os hjælpe dig med at lave din hjemmeside om til en fuldtidssælger - tag et strategimøde med os og få et oplæg om, hvad vi kan gøre for dig.